Over Acrylverf

Acrylverf is een kunstverf, weliswaar ook op basis van kleurpigmenten, ten dele natuurlijke maar ook synthetische. Ze wordt gemaakt door pigmentdeeltjes fijn te verdelen in acrylhars met water. Het water zorgt voor de vloeibaarheid van de verf en de hars zorgt voor het hechten aan de ondergrond als het water verdampt. De vloeibaarheid van de verf wordt viscositeit genoemd. Deze benaming komt terug op potten en tubes om aan te geven of de verf zeer vloeibaar, redelijk vloeibaar of dik is.
De verf in tubes is in het algemeen redelijk vloeibaar, in potten zeer vloeibaar.

Acryl is een zeer veel sneller drogende verf dan olieverf. In dunne lagen gebruikt, droogt de verf in 15 – 20 minuten. Dikker gebruikt, duurt het natuurlijk langer, afhankelijk van de temperatuur van de omgevingslucht.

 

Een kenmerk van acrylverf is dat de kleuren donkerder opdrogen. Oorzaak hiervan is het feit dat acrylhars een melkwitte kleur heeft. Tijdens het droogproces wordt deze hars transparant en komt de werkelijke kleur van het pigment tevoorschijn.

 

Het belangrijkste kenmerk is echter de veelzijdigheid van acrylverf. U kunt de verf voor zeer veel schildertechnieken gebruiken.  Gebruikt u veel water, dan kunt u ermee aquarelleren, dik opgebracht doet de verf aan olieverf denken. Door de zeer goede hechtkracht kunt u diverse ondergronden gebruiken. Ook voor gecombineerde media en collages is acryl ideaal.

 

Eenmaal droog, blijft de verffilm flexibel zonder te vergelen. Een goede kwaliteit acrylverf ruikt niet of nauwelijks.

 

In principe is er om te schilderen met acryl alleen schoon water nodig. U kunt, afhankelijk van uw doelstelling, echter verschillende media en toevoegingen gebruiken om de eigenschappen van de verf te beïnvloeden of om uitgesproken effecten te bereiken. Alleen door ermee te experimenteren leert u de toepassing.